Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Γεώργιος Αθάνας 1893 - 1986


Νομικός, λογοτέχνης και δημοσιογράφος, γνωστός και με το φιλολογικό ψευδώνυμο Γεώργιος Αθάνας. Γεννήθηκε το 1893 στη Ναύπακτο και αρχικώς ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δικηγορία και τη δημοσιογραφία. Γρήγορα, όμως, τον κέρδισε η πολιτική.

Το 1926, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το κόμμα του Ιωάννη Μεταξά, το 1936 αντιπρόεδρος και το 1964 Πρόεδρος της Βουλής. Από το 1945 διετέλεσε πολλές φορές υπουργός. Τον Ιούλιο του 1965 σχημάτισε κυβέρνηση αποστατών από την Ένωση Κέντρου, το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου στο οποίο ανήκε και στη συνέχεια διετέλεσε αντιπρόεδρος στην επίσης βραχύβια κυβέρνηση του Στέφανου Στεφανόπουλου.


Στο χώρο της λογοτεχνίας είναι γνωστός κυρίως ως ποιητής. Η γραφή του κινείται στο χώρο του λυρισμού με θέματα αντλημένα από την αγροτική ζωή της Ρούμελης. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή διηγημάτων του Απλοϊκές Ψυχές (1931). Πέθανε στην Αθήνα, το 1986, σε ηλικία 93 ετών.

Ο Γιώργος Αθάνας είναι αυτός που έγραψε το (γνωστό σε μας) ποίημα "Κίος" που πολλές φορές το έχουμε χρησιμοποιήσει σε εκδηλώσεις μας : 


ΚΙΟΣ

- Ε, εσείς απ’ την ψαρόβαρκα
όμορφος είναι ο κόλπος
κι όμορη εκεί στην κόχη του
η ασπροφορούσα
 πόλη!
Μια κι έτυχε και πέρασα,
πέστε μου τ’ όνομα της
«Γκεμλέκ» μου ξεφωνήσανε
Μονόλογα οι ψαράδες.
Τα κύματα όμως φλοίσβισαν
και σ’ άλλη γλώσσα είπαν:
- Η Κίος των Αργοναυτών,
η Κίος είναι, ω ξένε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου